Quantcast
Channel: stauder – Moseplassen
Viewing all 74 articles
Browse latest View live

Frostkjoler i januar

$
0
0

heuchera Ginger Peach

Det er ganske kjekt med planter og ting som gir været en mulighet til å vise seg frem. Minusgrader er jo ikke så spennende i seg selv, men rimen som minusgradene tryller frem derimot, det er jo de reneste diamanter. Her har den funnet frem til noen heuchera som var temmelig fine i utgangspunktet tross en par måneder med snø, og raust strødd glitter ut over bladene dens :)

heuchera rimkjole

heuchera Ginger Peach

heuchera

PinterestDel


Hurra! Hostaen ser ut til å være i storform :D

$
0
0

Jeg er veldig glad i planter med vakkert bladverk, og en av mange dilleplanter er hosta (kalles også bladlilje). Hosta er mest kjent for sine vakre blader. Blomstene er fine de også, men disse er helt underordnet og det er ikke så skjeldent at hostaeiere plukker de av og heller har de i vase.

Jeg har en liten samling hosta, og jeg er såå glad for å se at de i motsetning til brunneraen (hulk!) har greid vinteren veldig godt. Hurra! Jeg tenker at jeg fort dobler den hostasamlingen i år. Hosta er så fin å bruke i sammenplantning, både de som er jevnt grønne som danner tette tuer og rolige bakgrunner, og de som har tegninger i hvitt eller gult som blir like interessante som blomster og som er med på å skape en viktig kontrast.

hosta-mai3

hosta-mai5

hosta-mai6

hosta-mai1

hosta-mai2

PinterestDel

Heucherablomstene! Tre skjønne skyer:

$
0
0

Det er ikke alle heuchera (alunrot) som har flotte blomster, men noen har det, og nå står ute i bedene nå og sprer glede. Vakre små rosa eller kremfargede skyer på høye lette spir. Jeg digger heuchera på grunn av bladene, men disse tre ville jeg gjerne hatt i hagen bare på grunn av blomstene også :D

- tenker du er enig?

Ja, også er det med en bonusblomst nederst, en av de du neppe hadde kjøpt for blomstens del, men tett på så ble jo superkul da! ;)

heuchera-7
heuchera-8
Om jeg husker rett så er dette ‘Milan’, bladene kommer ikke så godt frem i dette lyset dessverre, men de er absolutt fine. (Alle tre bilder ovenfor).


heuchera-2
heuchera-1
heuchera-3
Jeg tror dette er ‘Root Beer’. Den har noen helt sykt røde blader, farger virkelig opp og synes på lang vei. Blomstene er danner en spennende kontrast til bladene.


heuchera-4
heuchera-5
Har ikke den fjerneste aning hvilken dette er. Bladene er mystisk lite tegnet, det er et svakt sølvmønster i de, men ikke mye og jeg kan ikke huske å ha så svakt tegnede blader. Den står i nokså mye sol nå, lurer på om det ville kommet bedre frem med mer skygge. Vel, jeg får se. Men blomstene er skjønne, og bladene er helt ok de også, ikke alle blader behøver å rope så høyt som Root Beer ;)
heuchera-9
heuchera-10
Denne visste jeg hva het før, men nå finner jeg det ikke igjen, nuvell, mulig jeg finner om jeg leser gjennom gamle bloggposter. Veldig pent bladverk selv om tua sturer litt i år og ikke er videre frodig. Blomsterstanden er ikke akkurat vakker, men, tett på så ser du jo at den har sin sjarme den også, med lupe, på knærne… ;)

PinterestDel

Se den springe ut: Valmue!

$
0
0

Valmuen ‘Manhattan’, som er en orientalsk valmue (Papaver orientale) gav meg en par uker med hageglede nå i juni. Jeg fulgte spent med fra hard og hårete knopp til flagrende kjole, og dokumenterte underveis. Knoppen brukte lang tid på åpne seg, men så gikk det fort og blomstringen fikk jeg dessverre bare glede av i to dager, et skikkelig regnskyll tok den. Men jeg tenker den fortsetter å glede meg fremover med å sette en vakker frøstand :)

Er det ikke gøy å følge med på når blomstene springer ut? Jeg regner med at jeg slettes ikke er den eneste som går spent rundt i hagen og sjekker opp progresjonen på knoppene :D


Du kan bla fra bilde til bilde i galleriet ved å klikke på de, eller med piltastene på pc og ved å dra fingeren over skjermen på telefon/nettbrett.

PinterestDel

Liten og yndig: Hosta ‘Blue mouse ears’

$
0
0

Hosta er en artig plante som kommer i utrolig mange ulike variasjoner. De fleste navnsortene er sånn mellomstore planter, men det finnes endel små navnsorter og ‘Blue mouse ears’ er en av disse små.

* Tykke blågrå blader. Mine blader er kun åtte cm lange, men de blir nok litt større sånn på sikt.
* Vakre lilla blomster som står på stive stilker.
* Bør vel strengt tatt stå i halvskygge tror jeg, men her står den i full sol og ser ikke ut til å plages med det.
* Hosta generelt er herdig til H7. Om det også gjelder for denne veit jeg ikke, det hender at navnsorter er mindre herdige.
* Det finns en helt serie med ‘Mouse ears hosta, se flere her

Dette er en av fjorårets anskaffelser. Jaktet ned av gode hagevennen Maria på fantastiske Vegge Gård, og så brakt hit til oss. Hosta er en liten dille for mannen og meg, vi er ikke så alvorlig rammet som feks Marit, som har en egen hostablogg, men jotakk, vi har endel, og kommer til å få oss enda flere. Naturligvis, det skjønner du jo når du ser denne lille bedårende saken? ;)

blue-mouse-ears-hosta

PinterestDel

Høstfloks :)

$
0
0

Anne-3år-hostfloksSå er den her igjen, høstfloksen :)
Jeg har vel nesten ti ulike tror jeg, litt dilla… Noen av de har jeg aldri sett i blomst så nå gleder jeg meg til ukene fremover , vakker og se på, og koselig duft :D

Les mer om høstfloks her

Og veit du, jeg har likt høstfloks siden jeg var liten jeg :) Hva med deg? Gammel kjenning, eller nytt bekjentskap?

hostfloks

hostfloks-tiara

hostfloks-blueparadise

PinterestDel

Hagetips: Bruk saksa på salgsplantene!

$
0
0

I dag var jeg på det lokale hagesenteret en tur, der var det 50% salg på stauder gitt… Slike salgsstauder bærer preg av at de har hatt nokså kummerlige forhold og de er ofte både lange og strantne. Mange av de er så vant til å støtte seg på storfamilien at de slettes ikke greier å holde seg oppreist på egenhånd, andre er rett og slett bare stygge i bladverket.

Men det gjør da ingen ting, man har da saks!
Du gjør slitne planter en tjeneste ved å klippe de ned. Så kan de heller fokusere på å lage nye flotte røtter fremfor å forsøke å holde liv i blader og blomster. Et godt rotnett er veldig viktig, jo bedre rotnett jo sunnere og større plante.

Hvordan klippe:
stauder-beskaaret- Du, det er faktisk bare å klippe i vei, du får ikke gjort noe galt!

Men nå veit en del av de ferskeste hageeierene sitter og mumler «bare å klippe i vei liksom…» ;)
Det er ikke så nøye hvor du klipper nå på høsten for planten rekker uansett ikke danne nye blomsterstander, og det vil jo variere veldig fra plante til plante ettersom hvordan vekst de har og hvor sliten den er. Du kan halvere, eller du kan klippe så langt ned at det bare står igjen en par cm stubber. Bildet til venstre viser to ulike grep. Begge plantene var ca 70 cm høye og helt ute av stand til å holde sine egne stilker. Den ene hadde blader langt ned, den andre hadde ikke blader de nederste 30 cm av stilken. Den første fikk beholde endel blader slik at jeg lettere ser hva det er jeg har plantet, den andre gikk jeg mer drastisk til verks på.

Må jeg klippe?
- Nei. Men det lønner seg altså når du kjøper planter som ser litt slitne ut. Du bør forresten klippe ned planter du spar opp og flytter i egen hage også, de trenger nemlig også hjelp for å lage nytt rotnett.

Jammen den blomstrer jo!
- Så flott! Da får du en pen blomsterbukett med på kjøpet ;)

beskjaere-staude-1

Bildene viser en flekkhjortetrøst ‘Atropurpureum’ som dukket opp på salg i dag. Hurra! Jeg blogget jo om den i går og sa den var på ønskelisten min, og i dag fant jeg fire små potter til gibortpris. Hurra!

PinterestDel

Frøstjerne ‘Splendide’, ei stjerne i bedet!

$
0
0

Jeg er stor fan av høye stauder med små blomster som danner skyer over bedet, og frøstjernene gjør akkurat dette.

De to siste månedene har navnsorten ‘Splendide’ brakt stor glede til hagen. Den har blomstret sammenhengende siden siste halvdel av juli, med mengder av små lilla blomster i en stor sky i opp til 150 cm høyde. Bladverket er også bemerkelsesverdig, småfliket og nydelig slik frøstjernebladene jo gjerne er.

Eneste ulempe med Thalictrum ‘Splendide’ er at den ikke greier å holde seg selv oppe. Den er rett topptung og må ha støtte. Hos meg har den lent seg på allium ‘Giganteum’, en ikke helt ideel løsning ettersom alliumen egentilg trenger litt støtte sjøl.. Så til neste år skal den få noen armeringsstålstenger å holde seg fast i, og da tenker jeg den blir enda flottere og høyere :)

froestjerne-1

Jeg har en par andre frøstjerner i hagen også, les om de her.

For plantenerder: ‘Splendide’ er en hybrid, en kryssning mellom Thalictrum delavayi og Thalictrum elegans. Som så mange av de unike navnsortene så er dette en uplanlagt graviditet som ble oppdaget i bedene og så tatt vare på.  Splendide er dessverre steril, så noen barn får den ikke til å lage, selv, men det frister veldig å la andre frøplanter få vokse opp når slikt som dette kan skje, eller hva?

froestjerne-splendide

PinterestDel


næmmen, det er visst jul allerede!

$
0
0

Se hva jeg kom over i hagen da, en julerose!

Denne julerosen (helleborus) er en av seks skjønnheter jeg kjøpte i våres av Gartneriet Spiren på Hagemessen, se flere i dette blogginnlegget. Den blomstret når jeg kjøpte den, så det var temmelig uventet med bonusblomstring nå, men veldig kjærkomment. Så gleder jeg meg til å se den og søstrene dens til våren. For ja, juleroser er nå eeegentlig en vårblomst, i Norge ;)

PinterestDel

Frossen fryd, tusenfryd!

$
0
0

Tusenfryd er en genial plante! De krever fint lite stell og om du er flink med å fjerne vissne blomster og gi de gjødsel så vil de blomstre nesten hele sommeren gjennom. Jeg kjøper ofte en potte tusenfryd tidlig på våren for den er rimelig i innkjøp og tåler guffent vårvær godt om de bare herdes først (tilvennes uteværet). Denne har blomstret siden da, og ser minst like søt ut fortsatt.

Det er en staude, men tusenfryd lever ikke mange år så de bør få frø seg, gjør de det så har du den for evig :) Danner et nydelig grønt teppe med blomster i hvit, rosa eller rød. Finnes både halvfylt som på bildet og fylt. Lyst til å lese mes mer om tusenfryden så klikke her.

Denne ble fanget inn for en par dager siden når vi hadde vakker rimfrost i hagen, nok et eksempel på at kuldegrader kan ha sine fortrinn ;)

tusenfryd2

tusenfryd1

PinterestDel

Mørkbladet storknebb i motlys

$
0
0

Storknebben er en av de plantene som har vært ekstra populære blant plantesamlere de senere årene. Jeg vil tro det er den store variasjonen som er litt av grunnen til at så mange lar seg facinere, i tillegg til at den er lettstelt og har et vakkert gammeldags og romantisk utseende.

Jeg er ikke av de som har dilla, men jeg kan godt like de lave storknebbene, og da spesielt de med mørke blader. Akkurat denne jeg viser i dag har jeg jo utelukkende på grunn av bladene, blomstene synes jeg ikke helt passer inn med sin blå farge, men knopp og stilk er jo superfine. Men ja, bladene. De starter ut ganske fine, med litt grønt og litt rødbrunt. Så kommer det en litt mer uinteressant fase hvor bladene er for brune for min smak, men så utover sommer endrer bladene farge og blir gradvis mørkere og vakrere før de avslutter sesongen helt mørkerødbrungrønnesvarte. Pen tue i hagen, og veldig godt egnet som kontrast i blomsterbuketter.

storknebb-blader-1

Storknebb, vitenskaplig navn geranium, er en staude, det vil si en plante som er flerårig. Det finnes ulike arter av den, de fleste har en herdighet på H5, rosestorknebb er herdig helt til H7 (les om herdighetssoner). Storknebb heter altså også geranium og er i slekt med, men skal ikke forveksles med Pelargonia. Det er dessverre mange som kaller pelargonia for geranium, det er feil og du kan lese om det her om du vil.

storknebb-geranium-2

Dessverre har jeg ikke det presise sortsnavnet på planten min. Jeg er ganske sikker på at den kom med en markelapp som sa noe med kaffe, men etter at tre ulike hagevenner med geraniumdilla har lett gjennom sine bøker, nettsider og hjerner uten å finne den igjen så tror jeg nå at den var feilmerket. Den ligner nemlig på en som heter ‘Espresso’, men det er ikke den for ‘Espresso’ har rosa blomster, ikke blå. (Og takk Maria, Sigrid og Kenneth for detektering!)

Uansett hva den nå heter, vakker er den, eller hva?

bukett-pang-varm

 

 

Del

Hurra, den første av helleborusene er i blomst!

$
0
0

Jeg har vært litt ute av form en par uker nå og nesten ikke utenfor døren, men i ettermiddag tok jeg meg en tur ut for å jakte på våren – og på nordsiden av huset under bladdekket dukket den opp i form av blomstrende helleborus, hurra :)

Helleborus kjenner vel de fleste best som en juleblomst, godt hjulpet av det norske navnet julerose. Men julerosen er mer enn en storforlangende potteplante, det er en flerårig hageplante, og en eksepsjonelt flott en sådan. Helleborus niger og helleborus orientalis samt hybrider av disse er faktisk herdig helt til H5, og når den står i hagen er den lite kravstor.

Claus Dalby har skrevet en hel bok om helleborus, den kan du lese om her, og i forrige uke la han ut en video om juleroser på bloggen sin, og der får du tips til hvordan få de til å holde seg i en vase. Dalby skiller forøvrig mellom juleroser og påskeklokker, det gjør vi ikke på norsk, her brukes utelukkende julerose om hele gjengen (foreløpig iallefall). Sjøl bruker jeg mer og mer  helleborus som navn ettersom jeg synes både julerose og påskeklokker er høyst missvisende norske navn. (Med unntak av akkurat denne crazy vinteren da, hvor jeg faktisk hadde julerose til jul og tydeligvis får påskeklokker før påske)…

Det blir garantert mer julerosefotografering fremover, de står i kø der ute. Så får vi krysse for sol, blir ikke gode bilder i slikt tussmørke som dette ;) 

heleborus-2

Del

Helleborus-rus :) Vårens favoritt!

$
0
0

Det er ingen tvil om hvilken av hagens blomster som er min favoritt nå på våren, det må bli helleborusen :) Her i Oslo har vi virkelig hatt drømmevinteren for de tidlige vårblomstene og en av helleborusene har blomstet i en hel måned! Men de fleste av plantene mine står fortsatt med knopper så her kommer nok til å være juleroseblomstring til langt inn i mai :)

Og ja. Helleborus er det vitenskaplige navnet på julerose. Jeg er ikke så glad i å bruke det norske navnet fordi jeg synes det er veldig missvisende så derfor bruker jeg heller helleborus. Hva synes nå forresten dere lesere om det? Bare forvirrende og litt snobbete, eller er dere litt enige i at helleborus fungerer bedre?

Uansett hva man kaller den, det siste året har det skjedd noe helt radikalt på helleborusmarkedet. Fra å være en relativt skjelden plante i salg har den blitt langt vanligere, og med det også langt større variasjon i utseende. Det er nå ikke lengre bare de hvite helleborus niger som selges, nå finner du også helleborus orientalis samt hybrider. Fargene spenner fra hvit til ulike toner av rosa og lilla, nesten helt over i svart. De fleste er enkle men finnes også i fylt, og noen har prikker på innsiden av klokken.

helleborus-knopp-1 helleborus-knopp-2

Helleborus er en flerårig staude som er herdige til H5. Det vil si at veldig mange av dere kan ha helleborus ute i staudebedet, hvor den forøvrig trives langt bedre enn i ei potte inne… Inne er den kravstor og sutrete, ute er den lettstelt og praktfull. Ja, også er det en super plante for humla og de andre pollinatorene.

helleborus-knopp-4

Lyst på planter?
Har du lyst på heleborus så er det bare en ting å gjøre – plag din lokale butikk til å ta det inn! Jeg mener at vi kunder må selv ta ansvar for å få butikkene til å forstå at det er et marked her ute, så snakk med din lokale plantepusher ;)
Skal du på Hagemessen i år så er det en stand du MÅ gå på om du har sansen for helleborus, og det er Gartneriet Spiren. Hun har spesialisert seg på juleroser og kommer med et fantastisk utvalg hybrider. Det er det aller første stedet jeg besøker på messa, i år også :)

Har du dilla du også? Fortell gjerne!

helleborus-knopp-3

Del

Mukdenia rossii ‘Karasuba’ i knopp

$
0
0

Mukdenia rossii ‘Karasuba’er en av mine (mange) favorittplanter i hagen. Greia dens er et flott bladverk, men den kommer faktisk også med noen artige blomster veldig tidlig på våren. Ikke så showy akkurat, og kanskje ikke hva man kaller klassisk skjønnhet, men kule er de definitivt i knoppstadiet sitt :)

Du kan lese mer om Mukdenia i dette blogginnlegget, og i dette.
mukdenia-2

Del

Enkel, dobbel og farget hvitveis!

$
0
0

Hvitveis er en av våren rauseste blomster :) Den vokser over store deler av landet og danner villig store tepper når forholdene er rette. Skogbunn er foretrukket for der er det ikke så mange andre som konkurrerer om sola tidlig på våren. Fin i bukett er den også!

Jeg har litt hvitveis voksende i «moseskogen» (som er det fancy navnet for naturtomtdelen vi stadig har planer å kultivere men som aldri blir prioritert). Den første hvitveisen sprang ut for tre uker siden, til stor jubel :) Nå står det noen små hvite puter og lyser der oppe, og noen har blitt plukket inn i buketter.

Men hvitveis er jo mer enn bare den vanlige du finner i skogen! I tillegg til den ordinære enkle hvite så finnes det også rosa og lilla hvitveis, samt noen ulike fylt hvitveis. Noen ganger kan du finne spennende mutasjoner i skogen, men de fleste av oss må nok kontakte en staudespesialist eller hagevenn om vi skal få slike rariteter i hagen.

I tillegg til at hvitveisen av og til muterer til gøyale farger og fasonger så kan den også få ulike typer sopp som kan gi ganske artigt utseende, feks grønnprikkede blomster. Det stå litt om det nederst i denne artikkelen her.

Jeg har kun den hvite og er fornøyd med det, men synes det er veldig artig å snuble over de mer ekslusive i andres hager.
- Har du fancy hvitveis i hagen din?

hvitveis-fylt

hvitveis-fylt-eng

hvitveis-enkel

Del


Flekktvetann. Vakkert bladverk og ekstremt villig. Og humlemagnet!

$
0
0

Flekktvetann, Lamium maculatum, finnes i en rekke ulike navnsorter. Det er vel bladene som får mest oppmerksomhet, den kommer med tegninger og farger i ulike grader av sølv og noen med innslag av rosa/lilla. Men blomstene er også pene, og ikke minst nyttige ettersom de er virkelig populære for humlene, spesielt for de langtungede humlene.

Den er en av de første opp av bakken på våren. Hos meg kom flekktvetannbladene i år allerede i starten av april, og om noen uker nå så kommer vel blomstene også som avhengig av navnsorten kan være hvite, rosa og gule.

Villig er flekktvetannen dessuten, så villig at enkelte nok synes den er litt ugressaktig. Den kan spre seg flittig med rotutløpere og danner raskt en fin tue, som bør gjetes litt før det blir et teppe… – men det synes jeg den er verdt. Entusiastiske røtter betyr dessuten den er ekstremt enkel å dele, bare spa løs en liten rotbit og vips så har du en plante å gi vekk!

Ettersom jeg slettes ikke greide å finne igjen flekktvetannbildene jeg veit jeg har så har jeg lånt en par bilder (med tillatelse naturligvis). De viser litt av spennet i farge og mønster:

flicker-martius-lamium
Bildet er lånt av Flickerbruker Manuel Martín Vicente.

flickr-lamium-matt_fletcher
Bildet er lånt av Flickerbruker Matt Fletcher. Viser navnsorten ‘White Nancy’

- Har du flekktvetann i hagen?

Del

Lungeurt: Trives i skyggen, elsket av humlene, stilig bladverk, og villig!

$
0
0

Det har tatt meg noen år, men nå har jeg faktisk blitt lungeurtfan!

Lungeurt, Pulmonaria, er en vanlig staude som har blitt dyrket i Norge i over 100 år. Det finnes litt ulike arter av den (flekklungeurt, legelungeurt, rød lungeurt), og hybrider mellom disse, men de har alle det til felles at de er herdige, og at de er greie å ha med å gjøre. Det kan være at noen av de mest ekstreme kulitvarene er litt mer krevende og ikke like herdige, men rene arter er i allefall herdige helt til H8! Trives planten så vil den raskt øke i størrelse, og den er svært enkel å dele slik at du kan få større tuer eller dele med venner.

Av vokseforhold så foretrekker de skygge og lett fuktig jord. Det betyr i realiteten her i Norge at du kan gro de sånn omtrent over alt. Når planten er avblomstret så kan du med fordel klippe vekk alt bladverk. Da får du nye friske flotte blader og kanskje en bonusblomstring :)

lungeurt-11

Lungeurt kan blomstre tidlig, mine aller første sprang så vidt ut for to uker siden! Blomsterfargen varierer mye på art og sort, men svært mange av de vanligeste starter ut med korallfarget blomst, som så i løpet av noen dager gradvis blir blå. Akkurat det er jeg ikke så glad i, jeg synes det blir rotete fargemessig og det var grunnen til at jeg ikke var så begeistret for damen. Men, nå har jeg oppdaget at det finnes ulike navnsorter som ikke driver med den fargevinglingen, de har feks blå eller hvite blomster og ferdig med det, og det endret helt mitt syn på lungeurten!

lungeurt

lungeurt-4

For den har nemlig noen fantastiske blader! De fleste har en eller annet sølvfarget mønster. Noen bare noen små prikker, andre er så mønstret at de blir mer sølv enn grønne. Jeg er jo svært glad i bladverk med farger og mønster da det pynter sånn opp i bedene gjennom hele sesongen, og når blomstene så holder seg til mine ønskede fargeplaner så kan en jo ikke annet enn å bli litt hekta ;)

lungeurt-10  lungeurt-humle

En siste bonus som gjør lungeurten til en ny dille er at den er en veldig god kilde for nektar og honning for humler og andre pollinatorer. Hurra!

lungeurt-3
lungeurt-7

- Har du noen lungeurter i hagen? Eller har du sett spennende sorter til salgs i Norge? Jeg er på jakt og ønsker meg tips!

PS: Alle bilder her er tatt på tur i England, jeg har dessverre ikke aning på hvilken arter og sorter de er.

lungeurt-6

Del

Stauder: 30 vakre og herdige humlefavoritter

$
0
0

I dag slår jeg tre fluer i en smekk. Jeg har funnet frem til 30 flotte stauder som er valgt fordi de er vakre, fordi de er så herdige at de kan vokse i nesten alle hager, og fordi de er blant humlas favorittblomster.

- For ja, humla er vår venn, og hun trenger at vi blir flinkere til å plante blomster hun kan spise av. Masse blomster så humlene får nok mat året rundt og opplever at hagen din er en pålitelig restaurant med bred meny og rause porsjoner.
Dette er en av flere humleplantelister jeg har, du finner flere på stikkordet humleplanter.

Håper listen inspirerer :)
Og så håper jeg du skrur på God morgen Norge på Tv2 på onsdag morgen, da sender vi live fra hagen her om humler og andre nyttige insekter!

30 Stauder som både du og humla kan like:

.

ryllik hjelm-1

Bakkeryllik, Achillea millefolium
H7-H8
Blomstrer i juni-juli med blomster i hvit, gul, orange, rosa, rød.

Storhjelm, Aconitum napellus
Herdig til sone H8 (hva er herdighetssoner)
Blomster i juli-september med blå blomster.

.

akeleie-1 neslesommerfugl-asters

Akeleie, Aquilegia vulgaris
H8
Blomstrer i juni og juli (og mai hos meg)

Asters, Aster
Praktisk talt alle astere er av stor verdi for humlene.
Alpeasters herdig til H7 og blomstrer med blå blomster i juni. Bildet viser en høstblomstrende aster.

.

storstjerneskjerm flicker-margrit

StorstjerneskjermAstrantia Major
H8
Blomstrer i juli-august med hvite eller rosa blomster.

Hagepute, Aubrieta
H7
Blomstrer i april-mai med lilla blomster i lave puter.
Bildet er tatt av Margrit

.

flicker-pony-luricella flicker-duSaNiMa
flicker-pemberlolly flicker-kpjas

Klokkeslekten, campanulla
Praktisk talt alle blomstene i klokkeslekten er riktig gode humleblomster. Dette er fire av de mest herdige, men du kan fritt velge de andre også (om du holder deg unna de fylte naturligvis).
Alle bildene er lånt fra flicker, og er tatt av (i rekkefølge): Pony Luricella, Du-Sa-Ni-Ma, Pemberlolly, og Kpjas

KarpatklokkeCampanula carpatica
H7
Blomstrer i juni-august med blå eller hvite blomster.

Toppklokke, Campanula glomerata
H8
Blomstrer i juni-juli med lilla eller hvite blomster

Melkeklokke, campanula lactiflora
H7
Blomstrer i juli-august med lyseblå blomster

Fagerklokke, campanula persicifolia
H8
Blomstrer i juni-august med blå eller hvite blomster

.

honningknoppurt-1 liljekongvall

Honningknoppurt, Centaurea montana
H8
Blomstrer i juni-juli. Vanlig med blå blomster, men kan også fås i mørkelilla og hvit.

Liljekongvall, Convallaria majalis
H7
Blomstrer i mai-juni med hvite blomster.

.

ridderspore lilla-revebjelle

Ridderspore, Delphinium
H7
Blomstrer i juli-august med blomster i de fleste farger.

Revebjelle, Digitalis purpurea
Obs, kun toårig, blomstrer andre året. La den så seg så blir den flerårig. Sår seg flittig…
H8
Blomstrer i juni-august med blomster i ulike toner av hvit og rosa.

.

geranium kattehale

Rosestorknebb, Geranium macrorrhizum
H7
Blomstrer i juni-juli med rosa blomster.

Strandkattehale, Lythrum salicaria
H7
Blomstrer i juli-september med rosa blomster

.

flicker-tc-davis flekktvetann-1

Gulltvetann, Lamiastrum galeobdolon
H7
Blomstrer i juni-juli med gule blomster.
Obs, ekstremt villig…
Bildet er tatt av TCDavis

FlekktvetannLamium maculatum
H8
Blomstrer i mai-september med hvite eller rosa blomster.

.

flicker-gill-catley forglemmegei

Gul valmuesøsterMeconopsis cambrica
H8
Blomstrer i juni-oktober med gule blomster
Bildet er tatt av Jill Catley

Engforglemmegei, Myosotis scorpioides
H7
Blomstrer i juni med blå blomster. (forglemmegeier ligner mye på hverandre, akkurat denne er flerårig)

.

peonknopp klosterpeon

SilkepeonPaeonia lactiflora
H7
Blomstrer i juni-juli med hvite, rosa eller røde blomster.

Klosterpeon, Paeonia officinalis
H8
Blomster i mai og juni med rosa, hvit eller røde blomster.

.

 

fjellfokk

SibirvalmuePapaver nudicaule
H7
Blomstrer i juni-september med hvit, gul, orange eller røde blomster.

 

Fjellfokk, Polemonium caeruleum
H8
Blomster i juni-juli med blå eller hvite blomster.

.

storkongvall-1 lungeurt-humle

Storkongvall, Polygonatum multiforum
H6-H7
Blomstrer i mai-juni med hvite blomster.

Lungeurt, Pulmonaria
Div arter i omløp, H6 og H7 (andre kilder sier H8)
Blomstrer i april-mai med blå, rosa, røde og lilla blomster.

.

kubjelle-1 flickr-kingsbraegarden

Stor kubjelle, Pulsatilla vulgaris
H7
Blomstrer i mai med lilla, rødlige eller hvite blomster

Kryptimian, Thymus serpyllum
H7
Blomstrer i juni-juli med rødfiolette blomster
Bildet er tatt av Kingsbrae Garden

.

flickr-manue-vicente flickr-otto-schroter

Veronika er gode humleblomster, også de jeg ikke nevner her.
Bildene over er tatt av Manuel Martin Vicente og Udo Schroter.

Firtannveronika, Veronica austriaca
H7
Blomstrer i juni-juli med mørkeblå blomster.

Kosakkveronika, Veronica gentianoides
H7
Blomstrer i mai-juni med lyseblå blomster

.
.

OBS: Dersom målet er å tilltrekke seg humler og sommerfugler så skal du alltid velge sorter som har enkle eller doble blomster, ikke fylte. Insektene må kunne komme til maten og derfor utgår de fylte. Les her om hva som er enkel, dobbelt og fylt blomst.

KILDER:
- Jeg har brukt boken Plants for Bees for å finne frem til hvilken planter som er humlefavoritter.
- Jeg har brukt boken Hageselskapets stauder av Tommy Tønsberg for å finne frem til herdighetsinformasjon osv for plantene.

Les mer:
- Lær mer om humla og hva du kan gjøre for å hjelpe den
- Oversikt over blomster humlene elsker
- Oversikt over superherdige høstblomster
- Hva er herdighetssoner og hvordan finne ut hvilken du har sjøl.

Del

Glimt fra blomstringen i hagen :)

$
0
0

Her ser du litt av det som blomstrer hos meg akkurat nå!

Aller øverst ser du flekktvetann, den kan du lese mer om her.

mai-blomsterEn selvsådd akeleie, akeleier er greie sånn!


mai-blomster-7
Lungeurt, de kan du lese mer om her.

mai-blomster-4
Tulipan ‘Spring Green’.

mai-blomster-3
En av mange selvsådd akeleier i hagen, denne har en ekstremt fluffy kjole. Les mer om akeleier her

mai-blomster-5
Tulipan ‘Queen og the night’

mai-blomster-2
Skumblomst, tiarella.

 

Og ja, for de som lurer. Av disse så er ikke-fylt akeleie, lungeurt og flekktvetann å regne som gode blomster for humla og andre pollinatorer :) Flere humleplanter finner du her

Del

Duppsoleie – en av vårens skjønneste hvite blomster

$
0
0

Det er noen blomster som er gjenngangere på «hvilken blomst er dette» spørsmål og duppsoleie er en av de. Det er en blomst som er relativt vanlig, og veldig sjelden… Vanlig fordi den finnes i mange gamle hager, spesielt nordpå, sjelden fordi den omtrent ikke er å finne i butikker.

Duppsoleie, Ranunculus asiaticus ‘Flore Pleno’, (kalles også hvite dupper), er en yndig staude med små hvite blomster på stive stilker. Selve blomsten er bare på størrelse med en fingernegl (se bilde på instagram), og det kommer mange av de på grenede stilker som står pent over bladverket. Bladene er medium-mørkegrønne og flikete. Hele planten blir ca 40-60 cm høy når den er i blomst, og blomstringen foregår på vår/forsommer og skal vistnok være relativt lang. Duppsoleie er flerårig, men visner helt vekk etter blomstring. Det er derfor smart å plassere den et sted du ikke spar og styrer så mye ellers vil du fort grave de opp ved en glipp på høsten.

duppsoleie-4

Duppsoeleie er en av de plantene som ser ut til å trives best i Nord-Norge hvor den er langt vanligere enn lengre sør i landet, men det er da ikke noe problem å dyrke den i Oslo heller ;) Med en herdighet til H8 så kan duppsoleie vokse i alle norske hager!  Kan stå i både sol og halvskygge, men liker ikke å tørke ut så det kan være greiest å ha den i halvskyggen om du ikke er så flittig til å vanne.

duppsoleie-3

Planten er godt egnet til å dele og ettersom den er sjelden i salg så er det den enkleste måten å få tak i planten på. Jeg har to små planter i hagen som jeg fikk av en gavmild leser i fjor, heldige meg! Nå venter jeg spent på at de skal legge på seg slik at jeg kan få en lavtliggende sky i bedet :)

- Har du duppsoleie i hagen? Del gjerne egen erfaring og begeistring i kommentarfeltet!

duppsoleie-2

PS: Om du er på jakt etter inspirasjon stauder til hagen så kan du jo klikke inn på «stauder» stikkordet!

Del

Viewing all 74 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>